Smartcity-IoT

Zo start u laagdrempelig met IoT

Zo start u laagdrempelig met IoT

Het Internet of Things (IoT) is een aanjager voor innovatie. Deze technologie wordt bovendien steeds toegankelijker en betaalbaarder. Tegenwoordig kan iedere ondernemer tegen lage kosten experimenteren met het ontwikkelen van een IoT-oplossing. Maar hoe werkt dat in de praktijk? Twee succesverhalen van Nederlandse bedrijven kwamen aan bod tijdens de ‘Show Me What You Got Night’ van de KPN IoT Academy.

Flexyz monitort assets voor gemeenten

Steeds meer gemeenten willen assets in de openbare ruimte continu monitoren. Flexyz koppelt hiervoor sensoren via het LoRa-netwerk en KPN Things met het eigen beheer- en analyseplatform IoT Connect. Ze meten onder meer de bodemvochtigheid om jong aangeplante bomen op een slimmere wijze van water te voorzien. De sensoren kunnen volledig uit het zicht worden geplaatst, bijvoorbeeld volledig onder de grond of in speciale houten boompalen. De accu in de sensoren gaat 3 tot 5 jaar mee, daarna zijn ze draadloos op te laden en opnieuw inzetbaar.

Tijdens de ‘Show Me What You Got Night’ demonstreerde Flexyz nog een andere, vergelijkbare IoT-toepassing: het meten van de vulgraad van diverse soorten afvalbakken in de openbare ruimte. Analyse van deze data stelt gemeenten in staat om het ophalen van vuilnis veel efficiënter in te richten, bijvoorbeeld door afvalbakken pas op het juiste moment te legen.

Bekijk het interview met onze collega via de onderstaande video, vanaf 38 minuten.