Webinar: Privacy in de Smart City

Smart Cities, Smart People en de maat der dingen. In samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals

Smart cities zijn letterlijk onder ons. Slimme vuilnisbakken geven via ether en glasvezel door of ze geleegd moeten worden en talloze navigatieapps waarschuwen voor opstoppingen. Zo hoeven mensen niet meer te verdwalen en zouden volle prullenbakken tot het verleden moeten behoren. De mogelijkheden zijn legio.

Elk voordeel heeft natuurlijk een nadeel, om maar een befaamd volksfilosoof te citeren. Denk aan privacy en praktische zaken als bandbreedte en security. Zo is elk smart device tegenwoordig een kleine computer. Een computer die regelmatig geüpdatet moet worden. Blijft het patchen te lang achterwege, dan is zo’n smart device kwetsbaar voor hackers. De meeste mensen zullen hun persoonlijke telefoon nog wel patchen, maar geldt dit ook voor gloeilampen, de vuilnisbakken of het straatmeubilair?

Privacy is een ander voorbeeld. Ook de verspreiding van persoonsgegevens kan een hoofdbreker worden; hoe meer immers bekend is waar allerlei devices in de stad zijn, hoe meer bekend wordt van de eigenaar. De bibliothecarissen onder ons vinden het vast leuk als ze al hun boeken kunnen traceren. Maar vinden wij het als lezer ook leuk dat iedereen weet welke boeken we lenen? Een ander probleem is dat smart cities wellicht weten waar iedereen is. Dat bekend is wanneer je in het winkelcentrum bent, valt nog te overzien. Maar wil je ook dat iedereen weet naar welke winkels je bent gegaan?

Dit soort vragen zijn aanleiding om na te denken over het begrip smart cities. En wat is dan een betere manier dan onze vaste werkwijze tijdens dit Super Tuesday event te hanteren? Een expert, een vakman die in de dagelijkse praktijk bezig is om smart cities te realiseren: Robin Schapink. We spreken met Robin omdat hij niet alleen een man van de theorie is. Hij bouwt ook smart cities en zal ons aan de hand van concrete voorbeelden laten zien wat hij in de dagelijkse praktijk uitrolt. De andere groep experts zijn wij. Wij brengen kennis en inzicht op gebied van IT-recht, IT-beheer en nog veel meer meer.

Robin deelt zijn kennis en ervaringen met plezier. De idee is dat de voorbeelden uit de sessie ons zal prikkelen om rake of verstrekkende vragen te stellen.