Kunst en Smart City sensoren, gaat dat samen? Jazeker! 

Kunstenaar Robbert van der Horst bedacht het concept Complex Compound; een stel levensgrote bouwblokken, uitgerust met sensoren onderweg naar een nieuw avontuur.

Complex Compound is een bouwwerk dat bestaat uit telkens nieuwe composities van verplaatsbare blokken. Door interactie van de bezoekers kunnen niet alleen nieuwe composities ontstaan maar raken de blokken ook verspreid. Robbert van der Horst positioneert het gebouw als tijdelijk resultaat van sociale interactie en onderzoekt daarmee niet alleen de essentie van het bouwen maar brengt ook zijn omgeving in kaart.

De opvallende rode blokken lijken op een driedimensionale tetris en waren onder andere al te zien op het Oeral-festival op Terschelling, Over het IJ Festival in Amersterdam en het Blije Bietjes festival in Harderwijk.

Van der Horst: “Van Complex Compound zijn drie versies: een eiland, een festivalterrein en een stadspark. Op het festival in Amsterdam experimenteer ik op kleine schaal en kijk ik elke ochtend wat mensen met de blokken hebben gedaan. Kinderen spelen er mee en grote mensen gaan er op zitten. Op Terschelling zijn ze er flink mee gaan slepen. Sommige blokken lagen op campings in verlaten tenten, onder een vrachtauto en in een duinpan. Uiteindelijk zijn ze allemaal teruggevonden.’’

De blokken bevatten elk een Lora-sensor. Doordat deze GPS-signalen uitzenden, kunnen de festivalbezoekers de blokken traceren via het LoRa (long range)-netwerk. De GPS-coördinaten komen binnen op ons platform en worden weergegeven op een interactieve kaart. Projectleider Robin Schapink van SmartCity IoT: “Lora (long range)-sensoren onderscheiden zich doordat ze heel weinig energie verbruiken en kunnen zo vele jaren werken op een simpele penlight batterij. Daarnaast zijn de sensoren relatief klein en hebben ze een groot bereik. Een Lora-signaal kan tot op 15 kilometer afstand opgevangen worden. De gateways sturen het signaal door naar de ‘achterkant’ van de applicatie van Flexyz en de website laat vervolgens per blok de GPS-sensordata zien. Op de kaart laten de blokken een lijn zien waar ze zijn geweest.” 

Meer weten over de mogelijkheden van onze Track- & Tracing sensoren? Neem dan gerust contact met ons op.