Vijf smart city voorbeelden

Smart city binnen handbereik: vijf inspirerende voorbeelden

In het hele land zijn gemeenten bezig om een smart city te worden. Toch benutten ze lang niet alle mogelijkheden. Bijvoorbeeld omdat nut en noodzaak van die transformatie niet echt wordt gezien, omdat er technische belemmeringen zijn, of omdat er puur door een digitale bril wordt gekeken. Als jij je afvraagt hoe je verslimmen succesvol kunt organiseren, laat je dan inspireren door de vijf voorbeelden in deze blog.

De smart city is geen modegril maar hoort hoog op de agenda te staan van elke gemeente. Voorzitter Paul Depla van stedennetwerk G40 zei dit onlangs in een korte videoboodschap. Hij vindt dat gemeenten versneld werk moeten maken van verslimmen. Vooral nu er krapte is op de arbeidsmarkt, kan digitale techniek een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid, klimaat, leefbaarheid en mobiliteit. 

Smart city-projecten beginnen vaak als pilot en worden snel opgeschaald. De mogelijkheden zijn eindeloos, zo blijkt wel uit de onderstaande projecten die deze vijf gemeenten met succes hebben opgezet:

1. Sittard-Geleen: slimme afvalbakken
In bestaande afvalbakken zijn vrijwel onzichtbare sensoren aangebracht. Die geven een signaal af als de bak vol dreigt te raken. De gemeente ziet op het eigen IoT-platform dat actie nodig is en stuurt de ophaaldienst op pad. Als bakken nooit volraken, scheelt dat zwerfvuil. Bovendien bespaart de gemeente op manuren en brandstof omdat de dienst niet langs bakken hoeft die nog leeg zijn.

2. Hof van Twente: slimme gladheidsbestrijding
Met sensoren in het wegdek meet de gemeente de wegdektemperatuur, wegvochtigheid, zoutresten, luchttemperatuur en luchtvochtigheid. In combinatie met radarbeelden kan worden voorspeld wanneer gladheid intreedt. Gemeenten kunnen ook vulgraadsensoren gebruiken in zoutsilo’s. Door op afstand te monitoren hoe vol de silo nog is, bestellen ze op tijd bij en is er nooit een tekort.

3. Amersfoort: bodemvochtsensoren
Verspreid door de gemeente Amersfoort zijn bodemvochtsensoren geplaatst die inzicht geven in de gevolgen van klimaatverandering. Stedenbouwkundige planning wordt hierop aangepast. Deze sensoren kunnen ook een indicatie geven van wanneer groen bewaterd moet worden. Vooral jonge bomen hebben in de eerste drie jaar vaak extra water nodig.

4. Apeldoorn: slim fietsverkeerslicht
Apeldoorn gebruikt verkeerslichten met sensoren die signaleren dat er fietsers aankomen. Als het regent krijgen zij eerder groen licht. Ook zet deze gemeente sensoren in om ledverlichting in het wegdek aan te laten springen. Hiermee worden automobilisten gewaarschuwd dat er een fietser aankomt. Maar Apeldoorn doet meer: meten hoe schoon de lucht is rond een basisschool bijvoorbeeld. Het is ook mogelijk om de luchtkwaliteit in scholen en kantoren te meten met een CO2-stoplicht. Dat springt op rood als ventilatie nodig is. Eventueel gaat de luchtverversing automatisch aan.

5. Harderwijk: parkeersensoren
Sensoren in de bestrating van de binnenstad van Harderwijk geven gedetailleerde informatie door. Zoals het aantal parkeerbewegingen, de gemiddelde bezettingsgraad en de gemiddelde en totale parkeerduur.

Smart city-oplossingen bieden vaak meerdere voordelen die je niet altijd direct verwacht. Maak je bijvoorbeeld parkeerinformatie beschikbaar via een app, dan hoeven automobilisten niet nodeloos lang een parkeerplek te zoeken. Dat scheelt uitstoot. Maar misschien ontdek je ook dat bepaalde vakken wegkunnen en ontstaat er ruimte voor huizen. Of voor bomen. Die verminderen hittestress en houden water vast.

Kies voor een integrale aanpak met het juiste platform
Een smart city draagt dus bij aan meer leefbaarheid, duurzaamheid en brengt operationele voordelen. Een integrale aanpak over afdelingen, gemeentegrenzen en systemen heen levert daarbij meerwaarde op. 

Smartcity-IoT heeft daarom een oplossing ontwikkeld die data verzamelen en delen eenvoudig maakt: IoT Connect. Een toegankelijk platform voor de meest uiteenlopende sensoren. Je ziet alle informatie die je nodig hebt op een dashboard. Je analyseert gegevens uit meerdere bronnen direct en grijpt in als dat nodig is. De buitendiensten van Sittard-Geleen bijvoorbeeld, ontvangen altijd tijdig een signaal van de slimme prullenbakken. Daarmee werkt deze gemeente ook aan een ander belangrijk doel: tevreden inwoners.