Smartcity-IoT

Hackathon – Gemeente Harderwijk & bedrijsleven

Zet een groep mensen bij elkaar, technisch, creatief of ondernemend. Leg een probleem neer en vraag hen om een oplossing. Dat is, in het kort, waar het tijdens de hackathon, vrijdag 5 juni, over ging.

“Iemand die niet technisch is, kan met de mooiste ideeën komen die een technisch iemand vervolgens kan uitvoeren. Dat is kort gezegd een hackathon. Een soort snelkookpan, waar iedereen met zijn of haar talent, mee kan koken”, zegt Robin Schapink, mede-organisator van de hackathon.

 Samen met de gemeente Harderwijk hebben wij een LoRa (LowRange) netwerk in Harderwijk opgezet. Een netwerk van sensoren die op plekken waar geen WIFI of internetaansluiting is toch dingen kunnen doorgeven. Een sensor in een vuilnisbak bijvoorbeeld, kan aangeven dat hij vol zit. “Tijdens de hackathon konden bedrijven hun ‘probleem’ aangeven. De deelnemers konden, met behulp van de LoRa sensoren, een oplossing bedenken.” De Rabobank sponsort de beste ideeën met een ontwikkelbijdrage.

Voorbeelden? “SIGHT Landscaping gaf aan dat tijdige onkruidbestrijding voor hen echt een probleem is. Als het onkruid tussen de voegen te hoog groeit, kunnen de tegels beschadigd raken.” Nu rijdens ze vaak een hele route om te kijken hoe hoog het onkruid staat. Dat kost veel tijd, is niet efficiënt. Een groep deelnemers bedacht de oplossing. “Zij bedachten de slimme tegel. Hun idee was om ‘kattenogen’ te gebruiken. Dat zijn sensoren die de vorm en afmeting hebben van kattenogen en ook vaak in het verkeer worden gebruikt. Dat ‘kattenoog’ kon dan om zich heen kijken, naar de voegen, en een signaal sturen als het onkruid boven een bepaalde hoogte kwam.” Sight Landscaping was opgetogen. In slechts vijf uur tijd was er een oplossing voor iets waar zij elke dag tegen aan liepen.

De winnaars van de hackathon, team jachthaven 4.0, bedachten een oplossing voor het diefstalprobleem van jachthaven De Knar. “Op alle steigers hebben zij AED’s en brandblusapparaten. Die zijn best prijzig en worden regelmatig gestolen. Het bestuur van de jachthaven vroeg aan de hackathondeelnemers of de LoRa sensoren voor een voortijdig seintje kon zorgen.” De winnaars hebben met de LoRa sensoren en een kaart van de jachthaven, ervoor gezorgd dat de havenmeester een seintje krijgt als er iemand aan de AED of brandblusser zit. “Dat werkt tweeledig. Als het gaat om een hulpvraag kan de havenmeester de hulpdiensten eerder inseinen. Als het gaat om diefstal, kan hij op tijd handelen.”

Team jachthaven 4.0 kreeg van de Rabobank Randmeren een ontwikkelbijdrage. Ook de nummers 2 en 3 ontvingen een ontwikkelbijdrage. “Om het idee verder uit te werken en ook verder te ontwikkelen.” Of de hackathon een vervolg gaat krijgen? “Dat is wel de bedoeling, maar dan niet opnieuw over de sensoren van het LoRa netwerk. Dan misschien over slimme duurzaamheid of beveiliging.”