“Seintje bij een volle prullenbak”

Afvalbakken met een sensor, zodat de afvaldienst precies weet wanneer de bak geleegd moet worden. Samen met de gemeente Harderwijk zijn wij eind december 2018 gestart met deze pilot. De eerste voortekenen zien er goed uit!

De sensoren zijn in verschillende afvalbakken geplaatst, verspreid door de wijk Frankrijk. Ze staan onder meer bij het winkelcentrum, de school en een hondeuitlaadveld. Er is gekozen voor een woonwijk om een duidelijk beeld te krijgen van de afvalbakken die dagelijks gebruikt worden en de andere maar mondjesmaat.

De buitendienst heeft een eigen planning, op de basis van jarenlange ervaring. Nu kan de afvaldienst makkelijker reageren wanneer een afvalbak vol zit. Met dit systeem hopen we dat sneller inzichtelijk te krijgen en zo het af en aanrijden op maat te maken. Zo wordt er voorkomen dat afvalbakken dagenlang vol zitten. De metingen komen binnen in het platform IoT Connect. De vulgraadsensor meet de afstand tot de bovenkant van de afvallaag. De applicatie laat vervolgens zien of de afvalbaken vol zitten, dit verschilt erg per locatie. In een kleine omgeving zie je volle, maar ook nagenoeg lege afvalbakken. Dat kan beteken dat ze op de verkeerde plek staan of te klein zijn. Maar zo kunnen we ook zien of er meer afvalbakken moeten komen.

Meer informatie over onze vulgraadsensoren vindt u hier.