IoT Harderwijk | Samenwerkingsverband tussen lokale partijen

IoT Harderwijk is een samenwerkingsverband tussen de CAI, Bedrijvenkring Harderwijk en Flexyz BV met als missie kennis en technologie op het gebied van Internet of Things beschikbaar te stellen om Harderwijk en omgeving ‘slimmer’ te maken.

Internet of Things (IoT) is een verzamelbegrip van objecten (‘dingen’) die in contact staan met haar gebruiker, doorgaans via het internet. Deze objecten zijn zeer divers, denk bijvoorbeeld aan telefoons, auto’s, thermostaten, maar ook liften en bruggen. Zo ontstaat een Internet of Things, een netwerk van aan elkaar verbonden apparaten en objecten. Deze verbinding maakt het mogelijk om de apparaten en objecten slimmer te gebruiken. Bovendien genereren ze waardevolle informatie.

Bekijk het filmpje om meer te weten te komen over het Internet of Things Netwerk in Harderwijk

IoT Harderwijk maakt nieuwe technologie toegankelijk

Om Harderwijk en omgeving de mogelijkheden van IoT technologie te laten ervaren biedt IoT Harderwijk een dekkend Long Range (LoRa) netwerk aan. Dit openbare en gratis te gebruiken netwerk is ontworpen om ‘slimme’ apparaten op aan te sluiten. Hiermee is Harderwijk een van de eerste gemeentes in Nederland met een netwerk speciaal geschikt voor IoT toepassingen.

Naast het faciliteren van een openbaar netwerk worden er ook kennissessies georganiseerd, zoals in juni 2017. Tijdens deze interactieve dag zijn er presentaties gegevens door IBM Watson en The Things Network en kregen lokale ondernemers de kans bedrijfsproblemen op te laten lossen op basis van IoT-technologie tijdens een hackathon.

Wat is een LoRa-netwerk?

Met LoRa kunnen allerlei dingen met het internet praten zonder gebruik te hoeven maken van 3G of Wi-Fi. Het batterijverbruik is laag, het bereik is groot en de bandbreedte is beperkt. Oftewel: perfect voor het internet der dingen.

Via dit netwerk kan worden gecommuniceerd met draadloze sensoren/actoren waardoor er legio nieuwe toepassingen te bedenken zijn die nu tegen lage kosten ontwikkeld kunnen worden. Enkele voor de hand liggende toepassingen zijn: het lokaliseren van je fiets, huisdier of handtas of het op afstand openen/sluiten van een voederbak, kraan, poort of hek, het monitoren van de bodemvocht bij jonge aangeplante bomen of het op afstand uitlezen van de vulgraad in afvalbakken.

LoRa staat voor long range en is een specificatie voor een wide-area netwerk (wan). Het is bedoeld voor apparatuur die niet constant een internetverbinding nodig heeft, maar wel af en toe wat data moet doorgeven.

Het netwerk heeft een bereik van tussen de 2,5 en vijftien kilometer per mast. De internetsnelheid ligt tussen de 0,3 en 50 kbit/s en de accu gaat bijzonder lang mee.

De technologie biedt veilige communicatie in twee richtingen, mobiliteit en locatiediensten. Het belooft naadloze interoperabiliteit tussen slimme dingen zonder dat er lokaal allerlei complexe installaties hoeven plaatsvinden. Dankzij het lage stroomverbruik, lage kosten ten opzichte van andere technologieën en de mogelijkheid om eigen, veilige netwerken aan te leggen, kan een LoRa-netwerk (wan) het vliegwiel voor het internet of things (IoT) zijn.

Meer weten over de mogelijkheden? Neem dan eenvoudig contact op via info@iotharderwijk.nl