In samenwerking met de gemeente Amersfoort zijn wij begonnen aan een nieuw Smart City project; het monitoren en vastleggen van de temperatuur en luchtvochtigheid, door middel van klimaatsensoren. Door de hete en droge zomers is hittestres een steeds meer voorkomend probleem voor zowel mensen als dieren. De behoefte aan natuurlijke verkoeling wordt dan ook steeds groter.
Bomen spelen een grote rol tegen de bestrijding van hittestres, bomen kunnen namelijk op twee manieren voor verkoeling zorgen: door schaduw te bieden en door verdamping. Door schaduw kunnen bomen plaatselijk verkoeling geven aan mensen en gebouwen. Verdamping van bomen zorgt vooral op grotere schaal voor een verlaging in de luchttemperatuur en kan ervoor zorgen dat het temperatuurverschil tussen stad en omliggend platteland vermindert.
Met deze gedachte hebben wij op twaalf verschillende locaties, verspreid door Amersfoort, klimaatsensoren opgehangen. Deze klimaatsensoren hangen in zowel bomen met een groot bladendek en veel schaduw, als op plekken met weinig tot geen natuurlijke verkoelingsbronnen. Zodoende wordt de impact van bomen tegen hittestress nadrukkelijker in kaart gebracht.
De geplaatste klimaatsensoren zijn gekoppeld aan het platform IoT Connect. Hier komen de sensormetingen iedere drie uur op binnen. Op de overzichtskaart worden alle sensorlocaties weergegeven, gegroepeerd per project. De data van de klimaatsensoren wordt gevisualiseerd in een overzichtelijk dashboard. Wordt er een ingestelde grenswaarde overschreden? Dan ontvangt de gemeente Amersfoort een notificatie.
Daarnaast is deze sensor ook te gebruiken binnen een smart building, bijvoorbeeld voor het monitoren van het klimaat in kantooromgevingen, koel en / of serverruimtes. Of simpelweg om het klimaat in een kelder, caravan of boot te monitoren.
Lees hier meer over onze klimaatsensoren.