Wat is een Smart City?

Een ‘Smart City’, wat is dat nu eigenlijk?

Een Google search op het onderwerp Smart City levert de volgende definitie op: ‘Een slimme stad (smart city) is een stad waarbij informatietechnologie en het internet der dingen gebruikt worden om een stad te beheren en te besturen.’ 

Voorbeelden van grote, internationale, Smart Cities zijn onder andere Singapore, Dubai en Barcelona. In de laatstgenoemde Smart City wordt al sinds 2011 het Smart City Expo World Congress georganiseerd. Het doel van dit congres is om stedelijke innovatie over de hele wereld te verzamelen en steden in staat te stellen de kritieke uitdagingen aan te pakken waarmee ze vandaag de dag worden geconfronteerd.

In de jaren ‘50 was slechts 30% van de wereldbevolking woonachtig in de stad, geschat wordt dat dat percentage in 2030 60% zal zijn! 

Die groeiende stedelijke bevolking komt met een aantal uitdagingen waar de stad mee om moet leren gaan. Voor problemen als illegale activiteiten, verhoging van de misdaadcijfers en de uitstoot van schadelijke stoffen zoals CO2, dient wel een oplossing gezocht te worden. Tegelijkertijd wordt er van de stad verwacht dat zij voorziet in de toenemende vraag in schaarse bronnen, zoals huisvesting, energie en water, mobiliteit en openbare voorzieningen. Om nog maar niet te spreken van essentiële basisbehoeften zoals infrastructuur, gezondheidszorg en educatie.
 
Hoe lossen we deze aanhoudende uitdagingen op en maken we steden leefbaar, bereikbaar en veilig? En hoe kunnen economische kansen het best benut worden? Dit zijn precies de onderwerpen waarop informatietechnologieën inspringen. Over de hele wereld zoeken overheden naar oplossingen met behulp van ICT voor de steeds terugkerende vraagstukken. Op deze wijze wordt er geprobeerd manieren te vinden om de levenskwaliteit van stedelingen te verbeteren en de organisatie van de stad efficiënter te laten verlopen. Dit is niet alleen  in het  belang van de stad, maar voor de gehele economie van een land.  Steden zijn namelijk, als slim organisatieprincipe, onmisbaar voor de economie. Het zijn concentratiepunten van bevolking en werkgelegenheid. Onder de naam Smart Cities vinden en verbinden steden technologische programma’s en innovatieve werkwijzen voor de uitdagingen van de stad.
 

Hoe wordt een stad, een slimme stad?

Het kernbegrip dat centraal staat om deze vraag te beantwoorden is data.  Een slimme stad verzamelt data. Iedere stad beschikt over een eigen systeem van stromen, mensen, energieën, grondstoffen, water, enzovoort. Door verschillende onderdelen en stromen met elkaar te verbinden via een netwerk kan er data worden verzameld.  De draaiende motor achter deze dataverzameling is het internet, waarmee de verschillende apparaten in de stad verbonden zijn. Deze enorme verkregen hoeveelheid data, zal de stad verder helpen ontwikkelen. Dankzij informatie uit bijvoorbeeld sensoren, smart devices en camera’s zullen publieke diensten verbeteren en ervoor zorgen dat schaarse bronnen, met als voorbeelden menskracht en water, op de meest effectieve en efficiënte manier gebruikt worden. Hoe deze data vervolgens wordt gebruikt is afhankelijk van de stad.
 
Geen enkele stad is hetzelfde, en iedere stad heeft haar eigen behoeften. Gelukkig zijn er verschillende manieren om van een stad een slimme stad te maken. Zo focust de ene stad zich op het verbeteren van gemeentelijke diensten zoals straatverlichting, parkeerdiensten en afvalverzameling en geven andere steden weer prioriteiten aan veiligheid met behulp van onder andere camera’s.
 

Voorbeelden van technologieën

Het leven in een slimme stad hoeft niet per definitie samen te gaan met vergaande maatregelen.  Veel mensen denken bij een data gestuurde stad aan praktijken zoals bijvoorbeeld in China of Singapore, het geval is. Hier kunnen burgers direct beboet worden wanneer zij afval laten rondslingeren op straat of voordringen in een lange rij. Het doel van smart cities is de leefbaarheid, duurzaamheid, bereikbaarheid en welzijn van een stad of regio te vergroten. Dit kan al op kleine schaal. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
 
  • Slimme afvalbakken: Sensoren in afvalbakken meten hoe vol de bakken zijn. Dit stelt gemeenten in staat om de routes van vuilniswagens te optimaliseren
  • Bodemvochtsensoren: Deze sensoren meten de vochtigheid van de bodem en geven aan wanneer er bewaterd moet worden. Dit helpt gemeenten om efficiënter om te gaan met water en groenonderhoud.
  • Parkeersensoren: Deze sensoren detecteren vrije parkeerplaatsen en geven die informatie door aan automobilisten. Dit vermindert het zoekverkeer en de CO2-uitstoot.

Stimuleren van burgerparticipatie in slimme steden

Naast het optimaliseren van stedelijke diensten en infrastructuur, speelt burgerparticipatie een cruciale rol in de ontwikkeling en het succes van een Smart City. Door burgers actief te betrekken bij stedelijke initiatieven en hen de tools te geven om direct feedback te geven, kan een stad responsiever en efficiënter worden in het oplossen van problemen en het verbeteren van de levenskwaliteit. Een mooi voorbeeld is het adopteren van een publieke afvalbak.

Middels het kunnen adopteren van een slimme afvalbak of bijvoorbeeld bloembak. Gemeenten zijn doorlopend op zoek naar mogelijkheden om duurzamer en efficiënter (samen) te werken. In veel gevallen wil en moet, de gemeente haar bewoners daar bij betrekken.

In afstemming met de gemeente, zouden welwillende bewoners een publieke afvalbak kunnen adopteren, bijvoorbeeld om de hoek in het park. Deze bewoners ontvangen dan van de slimme afvalbak een berichtje zodra deze vol dreigt te raken. De buurt leegt vervolgens de bak, eventueel tegen een vergoeding zoals in dit concept in Heerle. De aannemer of gemeentelijke reiniging, verantwoordelijk voor het ledigen van de afvalbakken, kijkt op afstand mee via de app en kan tijdig bijsturen wanneer een geadopteerde afvalbak tóch vol blijft.

Meer weten?

Er is niet zoiets als een draaiboek dat beschrijft aan welke voorwaarden een Smart City moet voldoen. Elke lokale overheid zal voor zichzelf moeten uitvinden welke technologieën het best aansluiten op haar smart city doelstellingen.
Bij SmartCity-IoT hebben we al vele lokale overheden geholpen bij het realiseren van projecten die tot een Smart City leiden. Wilt u informatie over de mogelijkheden? Neem dan eenvoudig contact met ons op.