Smartcity-IoT

Legionellasensor

Inzicht in legionellabacteriegroei in waterleidingen.

Risico op een legionella besmetting minimaliseren?

De legionellasensor kan door middel van temperatuur en stroming inventariseren wanneer er een risico is op legionellabacteriegroei in waterleidingen.
De sensor meet de temperatuur bij stilstaand water en ziet wanneer er stroming plaatsvindt, deze berichten worden draadloos doorgestuurd via LoRaWAN, waardoor een compleet spoel logboek kan worden gecreëerd. 

Met een melding van deze sensor kan preventief worden ingegrepen op de kans op legionellagroei door de kraan voor een aantal minuten te laten lopen. Door deze actie geeft u de legionella bacterie geen kans of wordt eventueel besmette water uit de leiding gespoeld.

Door het gebruik van de legionellasensor is het mogelijk om verschillende toepassingen te realiseren. Zo kan onder meer gedacht worden aan:

  • Het monitoren van risico op legionellagroei;
  • Het monitoren van watergebruik;
  • Tijdig alarmeren bij waterlekkages;

De legionellasensor werkt via het netwerk LoRaWAN. Dit netwerk is ook zeer geschikt in gebouwen doordat LoRaWAN een robuuster netwerk is en daardoor makkelijker door kelders, muren en andere obstakels heen komt. 

Altijd en overal bereik

Onze sensoren sturen de data naar het gewenste eindpunt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een IoT-netwerk. Welk netwerk server hiervoor het meest geschikt is, hangt af van onder andere het type sensor, de meetfrequentie en de omgeving. Wij bieden diverse netwerkoplossingen op basis van LoRaWAN aan, zoals:

  • Volledig private;
  • Openbaar: bijvoorbeeld via The Things Network;  
  • Openbaar en mét support: via KPN. 
Lees hier meer over onze netwerk & connectiviteit oplossingen

Voordelen van onze legionellasensor.

Preventie

Doordat de sensor u tijdig aangeeft wanneer u dient te spoelen geeft u de legionella bacterie geen kans om te groeien in waterleidingen.
Wist u dat deze bacterie bijvoorbeeld de veteranen ziekte veroorzaakt? 

Flow meting

Eén van de belangrijkste pijlers van de legionella sensor is dat deze naast temperatuur ook registreert wanneer er water stroomt door de leiding. 

Continue meting

Door de vaste USB voeding is deze sensor in staat continu metingen uit te voeren. Bij stilstaand water stuurt de sensor periodiek de temperatuur op de leiding door en wanneer er flow wordt gedetecteerd door de leiding weet u dit direct! 

Verspilling

Met name de eerste drie jaar, na aanplanten, zijn cruciaal voor de verdere ontwikkeling en groei van, met name bomen. Via het analyse dashboard kunt u tijdig ingrijpen. Indien gewenst kunt u ook status updates ontvangen.