Smartcity-IoT

Efficiënte boom verzorging 

Vergroot de overlevingskans van jonge bomen.

IoT Connect platform

Toename van droge periodes

Tegenwoordig hebben bomen nog meer verzorging en aandacht nodig dan voorheen. Dit is grotendeels te wijten aan de aanhoudende droogte van de afgelopen jaren. Met name in droge periodes kunnen de wortels van jonge bomen namelijk nog niet zelf voldoende water vinden in de grond. Hierom is het uiterest belangrijk om de bomen de eerste drie jaar voldoende water te geven, zodoende kan uitval van jonge bomen voorkomen worden.

Bewatering van jonge bomen

Na het planten van jonge bomen is het belangrijk dat ze regelmatig water krijgen om te groeien. Rondom de kluit kan een gietrand worden aangebracht, waardoor men eenvoudig water kan geven aan de boom. Daarnaast beschermt een gietrand de boom ook tegen maai- en zoutschade.

Watergeven aan jonge bomen komt uiterst precies. Aan de ene kant kunnen jonge bomen een tekort aan water hebben, maar aan de andere kant kunnen jonge bomen ook een overschot aan water krijgen. In beide gevallen zal de boom sterven, daaruit volgt dat groenleveranciers en hoveniers te maken krijgen met inboet.

De hoeveelheid water en de frequentie van water geven aan jonge bomen is immers afhankelijk van de (weers)omstandigheden. Om te achterhalen of de bodem droog is en de jonge bomen water nodig hebben zou je eigenlijk fysiek langs moeten gaan om de bodem te bekijken. Maar dan nog geeft dit geen duidelijk beeld van de huidige situatie. Vanwege een regenbui kan de bodem bijvoorbeeld op het eerste gezicht vochtig lijken, terwijl de diepere laag van de bodem is uitgedroogd. Aan de andere kant kan de oppervlakte van de bodem droog zijn, terwijl de diepere laag nog voldoende vocht heeft.

Met andere woorden, boom verzorging en met name het bewateren van jonge bomen is onzettend lastig, men kan hier immers wel wat hulp bij gebruiken.

Drielanden bomen boom verzorging

Vergroten van overlevingskans

Om de overlevingskans van jonge bomen aanzienlijk te vergroten is het tegenwoordig mogelijk om bodemvochtsensoren in te zetten. Zodoende kan het bodemvochtpercentage en de temperatuur op afstand in kaart worden gebracht. Meerdere keren per dag sturen de sensoren zowel het bodemvochtpercentage als de temperatuur door naar een applicatie. Verzorgers kunnen daardoor eenvoudig op afstand zien of een boom wel of geen water nodig heeft.

De bodemvochtsensoren kunnen 1 á 2 centimer onder het maaiveld geplaatst worden. Tevens is het mogelijk om de bodemvochtsensoren in een speciale boompaal te plaatsen. Zodoende zijn de sensoren, in beide gevallen, uit het zicht van omstanders. Daarnaast zijn de pinnen van de bodemvochtsensor flexibel, waardoor het mogelijk is om deze op iedere gewenste diepte in de grond te steken, of bijvoorbeeld in de kluit.

Meer weten over onze complete bodemvochtoplossing?
Neem dan eenvoudig contact met ons op.

Oplaadbare bodemvochtsensoren

Platform IoT Connect.

Onbeperkte connectiviteit (fair use).

Turn key oplevering van sensoren in platform.

Remote support en ondersteuning.

Optioneel: plaatsing van bodemvochtsensoren