Smart City Inspiratiesafari 2022 – Een fietstour langs datagedreven stedelijke processen met klimaatimpact

Inspiratiesafari langs praktijkvoorbeelden in Harderwijk. Een prullenbak die nog niet vol is hoef je nog niet te legen en je moet op tijd signaleren of een boom water nodig heeft. Het zijn twee praktijkvoorbeelden van de Smart City Inspiratiesafari, op donderdag 22 september 2022 in Harderwijk.

25 deelnemers gingen op elektrische fietsen langs diverse locaties in de buitenruimte, waar zij uitleg kregen over de praktische werking van slimme sensoren die op afstand data draadloos doorgeven aan gebruikers. De 25 deelnemers fietsten langs verschillende praktijkoplossingen in Harderwijk.

Het Internet of Things IoT is een nieuwe technologie in opkomst met sensoren die op verschillende manieren worden toegepast, zei René Pladdet, docent bij Landstede MBO, tijdens de aftrap. Op het dak van onze school heeft Flexyz een speciale antenne LoRa-gateway geplaatst die alle signalen ontvangt van o.a. luchtkwaliteitsensoren, vulgraadsensoren in afvalcontainers en vochtsensoren voor metingen in de grond bij jonge bomen. Al die data worden ontvangen door de verschillende antennes die door Harderwijk staan opgesteld en wordt vervolgens doorgestuurd over het netwerk naar wie de data wil ontvangen van een hoveniersbedrijf tot de gemeente.

Tweede editie van de SmartCity-IoT inspiratiesafari

Op donderdag 13 april organiseren we de tweede editie van de SmartCity-IoT inspiratiesafari door de Gemeente Harderwijk. Met deze editie richten we ons, vanuit een Internet of Things perspectief, op klimaatbestendigheid en CO2-reductie. 

Kennispartners op het gebied van ‘groen’, ‘grijs’ en ‘blauw’ nemen je mee langs verschillende praktijkvoorbeelden. Ben je vanuit jouw gemeente actief op deze beleidsthema’s en opzoek naar inspiratie? Meld je dan aan via de onderstaande knop.