Inspiratiesafari door de Smart City Harderwijk

Wij nemen je mee langs verschillende IoT praktijkvoorbeelden op het gebied van slimme afvalbakken, groen monitoring en watermanagement. Projecten van onder andere Drielanden Bomen, SIGHT Landscaping, Gemeente Harderwijk en Waterschap Vallei & Veluwe.

 

  Voor wie is de IoT inspiratiesafari?

  Voor iedereen die inspiratie op wil doen op het gebied concrete smart city initiatieven in de buitenruimte. Deze ochtend is bedoeld voor met name bedrijven, overheden en kennisinstellingen die benieuwd zijn naar de praktijkverhalen en voorbeelden van smart city initiatieven die op dit moment actief worden gebruikt in Harderwijk en omgeving. 

  Wat kun je verwachten?

  • Een prachtige (elektrische) fietstocht langs de mooiste locaties in Harderwijk.
  • Een kijkje achter de schermen van verschillende sensoroplossingen in de buitenruimte.
  • Praktijkverhalen van ervaringsdeskundigen: waarom gebruiken ze sensoren, wat levert het ze op en hoe zien ze de toekomst.
  • Wat is de meerwaarde van een gemeente met een eigen (sensor)netwerk, hoe betrek je het onderwijs, bedrijfsleven en de inwoners bij het gebruik ervan.
  • Afsluitende lunch met vakgenoten. 

  Sprekers inspiratiesafari 2023

  Edo Kweldam

  Directeur CAI Harderwijk

  Hoogwaardig sensornetwerk

  Harderwijk beschikt over een openbaar en gratis LoRa-netwerk. Dit netwerk, bedoelt voor allerhande sensoren, bestaat uit verschillende antennes die zijn aangesloten op het glasvezelnetwerk van CAI Harderwijk. 

  Edo Kweldam vertelt over de waarde van een open glasvezelnetwerk, het (lokaal) aanjagen van innovatie en de brugfunctie van Internet of Things toepassingen in de gemeente. 

  Chris Heberle

  Projectleider SIGHT Landscaping

  Innovatie in de buitenruimte

  SIGHT Landscaping is landelijk actief op het gebied van aanleg en onderhoud van de openbare ruimte. Het bedrijf heeft hierbij een sterke focus op innovatie, duurzaamheid en veiligheid.

  Chris vertelt over de verandering en de nieuwe inzichten die het gebruik van vulgraadsensoren in afvalbakken hebben gebracht. Daarbij neemt hij je mee langs verschillende boven- en ondergrondse sensorlocaties. 

  Hilbert Makkinga

  Directeur Drielanden Bomen

  Koelende bomen in de stad

  Met meer dan 40 jaar ervaring op het gebied van (ver)planten van onder andere bomen, is Hilbert Makkinga een fenomeen op dit gebied.

  Tijdens de safari neemt Hilbert je mee naar begraafplaats Elzenhof. Hier is recent een enorme cascade aangelegd met daarbij 40 grote Elzen. Hilbert vertelt over het koelende effect van deze bomen, het monitoren van vocht en het belang van groen in de openbare ruimte.  

  Peter-Jan van Oene

  Waterschap Vallei & Veluwe

  Samenwerking met de smart city

  Peter-Jan neemt je mee naar de RWZI in Harderwijk. Dit is ook één van de locaties waar een antenne van het Harderwijkse sensornetwerk staat opgesteld.

  Peter-Jan vertelt waarom het Waterschap samenwerkt met lokale smart city initiatieven zoals in Harderwijk en hoe kleine, goedkope sensoren de databehoefte van het Waterschap aan het veranderen is. 

  Edwin de Veen

  Directeur Mennekes

  Laadpaal als meetstation

  De laadzuilen van Menneks staan op uiteenlopende plaatsen in de stad. Hiermee kunnen de palen als een uitstekend meetstation dienen voor het lokaal meten van bijvoorbeeld luchtkwaliteit en temperatuur. 

  Edwin vertelt over het ontwikkeltraject dat hij startte om dit mogelijk te maken. 

  Robin Schapink

  Aanjager smartcity-iot.nl

  Domeinspecifiek dataplatform 

  Een groot deel van de projecten die we deze ochtend bezoeken maken gebruik van het dataplatform IoT Connect.

  Als projectleider binnen Flexyz, het bedrijf achter IoT Connect en SmartCity-iot.nl, vertelt Robin hoe de domeinspecifieke implementaties tot stand zijn gekomen. 

  Koen Broumels

  Gemeente Sittard-Geleen

  “We hebben het altijd zo gedaan” is een van de vele argument die Koen heeft gehoord in zijn rol binnen het Smart City team in de gemeente Sittard-Geleen. 

  In zijn presentatie deelt koen onder andere zijn ervaringen op het gebied van innoveren binnen een gemeente en de verschillende Smart City (sensor) experimenten in de stad.

  René Pladdet

  Docent opleiding ICT Landstede

  Innovatie begint meestal met inspiratie of een idee. Vaak opgedaan vanuit een ander werkveld of binnengebracht door bijvoorbeeld een student.

  Na 20 jaar in het bedrijfsleven te hebben gewerkt staat René weer voor de klas. In deze rol jaagt hij studenten aan om met gebruik van IT technologie problemen op te lossen en zo innovatie aan te jagen in het bedrijfsleven. 

  Start Smart City inspiratiesafari 2023

  • 00Dagen
  • 00Uur
  • 00Minuten

  Vragen of meer weten?

  Inou Heideman


  Robin Schapink

  Partners van de Smart City inspiratiesafari Harderwijk 2023

  mennekes-logo

  Kantoren

  Flexyz
  Oosteinde 27
  3842 DR  Harderwijk


  Teneo IoT
  Snelliusstraat 22
  7102 ED Winterswijk

  contact@smartcity-iot.nl

  +31 88 0353 999

  Copyright ©2022 | Smartcity-IoT | Powered by Flexyz & Teneo