Workshop Jonge Ambtenarendag

Bij de Jonge Ambtenarendag 2019 staat de kunst van ‘precies genoeg’ centraal met drie hoofdthema’s; De kracht van Onthaasten, De kracht van Duurzaamheid en De kracht van Diversiteit. 

Tijdens de Jonge Ambtenaren dag hebben wij een workshop mogen geven aan de bezoekers over “De kunst van ‘slim’ genoeg – Een weg naar de smart city”. Gedurende de workshop hebben wij meer verteld over de mogelijkheden van Smart City toepassingen en het creëren van een slimme, maar ook een duurzame stad. Dit hebben wij gedaan aan de hand van de projecten die wij in samenwerking met de gemeente Harderwijk hebben uitgevoerd. De gemeente Harderwijk heeft haar eigen openbare Internet of Things (IoT) netwerk gerealiseerd en gebruikt dit voor verschillende duurzaamheidsprojecten, denk hierbij aan slimme afvalbakken of – containers die op afstand zijn uit te lezen. Zodoende kan er eenvoudig op voorhand een efficiënte routeplanning gemaakt worden, wat leidt tot minder voertuigbewegingen en resulteert in minder stikstofuitstoot en overlast. Tijdens deze workshop hebben wij de bovengenoemde en andere slimme projecten verder toegelicht en laten zien hoe gemeente Harderwijk de balans heeft gevonden tussen slimme techniek en de wensen van de stakeholders. 

Tijdens de workshop hebben wij samen met de bezoekers een snelkookpansessie gestart, op basis van het ‘snelkookpan-stappenplan’. Het doel van een snelkookpan-sessie is om in korte tijd innovatieve ideeën te creëren en de haalbaarheid ervan te toetsen op basis van onder andere technische, organisatorische en financiële kaders. Dit resulteerde voor veel gemeentes in leuke, interessante en duurzame ideeën!