Uitlezen van ondergrondse afvalcontainers

In samenwerking met gemeente Harderwijk hebben wij verschillende ondergrondse afvalcontainers op het strandeiland in Harderwijk uitgerust met een vulgraadsensor, om op afstand de vulgraadstand uit te kunnen lezen. De vulgraadsensor wordt boven aan de binnenkant van de afvalcontainer gemonteerd, het oog van de sensor meet vervolgens de afstand tot de bovenkant van de afvallaag.

Deze ondergrondse afvalcontainers zijn drie meter diep en hebben een capaciteit van wel 1500L. Vanaf de buitenkant kan de afvaldienst dus niet zien of een container geleegd moet worden. De stalen bovenkant moet namelijk eerst losgekoppeld worden van de betonnen vloer, dit kost de afvaldienst onzettend veel tijd. 

Door het toepassen van de vulgraadsensoren, kan de afvaldienst nu op afstand de vulgraad van de ondergrondse afvalcontainers uitlezen en hoeft dus pas te handelen wanneer de ingestelde grenswaarden zijn bereikt. Dit scheelt de afvaldienst heel wat onnodige ritjes naar het vaak drukke strandeiland in Harderwijk. De vulgraadsensoren zijn gekoppeld aan ons platform IoT Connect, iedere vier uur komen hier de sensormetingen op binnen, via het openbare LoRa-netwerk van de gemeente Harderwijk. 

De sensorlocaties worden weergegeven op de overzichtskaart in het platform IoT Connect. Wanneer een afvalcontainer vol zit (rood kleurt) kan de afvaldienst snel reageren, zo wordt er voorkomen dat afvalcontainers dagenlang vol zitten. Via het analyse dashboard kan de gemeente Harderwijk de data monitoren en analyseren, om inzicht te krijgen tot bijvoorbeeld het (geschatte) aantal ledigingen en de gemiddelde vulgraad van de afvalcontainers. Deze statistieken kunnen van groot belang zijn voor hun afvalbeleid. 

Voordelen vulgraadsensoren op een rijtje:

  • Afstand uitlezen en monitoren van de vulgraad: weet exact wanneer de afvalcontainer geleegd moet worden, zonder deze eerst los te koppelen
  • Uitstippelen van een efficiënte routeplanning: minder voertuigbewegingen = minder stikstofuitstoot en overlast;
  • Managementinformatie voor het optimaliseren van het afvalbeleid: (geschatte) aantal ledidingen en gemiddelde vulgraad
Lees hier meer over de mogelijkheden van onze vulgraadsensoren of neem eenvoudig contact met ons op!