Vulgraadsensoren Amersfoort

Slimme afvalbakken Amersfoort

In samenwerking met de gemeente Amersfoort zijn wij begonnen aan een nieuw Smart City project; het op afstand uitlezen van de vulgraadstand in een afvalbak. Met deze pilot hoopt de gemeente Amersfoort op een gedetailleerd niveau informatie vanuit de vulgraadsensoren vast te leggen en te analyseren. De vulgraadsensoren zijn in verschillende afvalbakken geplaatst, verspreid door wijk Schothorst. De vulgraadsensor wordt boven aan de binnenkant van de afvalbak gemonteerd, het oog van de sensor meet vervolgens de afstand tot de bovenkant van de afvallaag.

De geplaatste vulgraadsensoren zijn gekoppeld aan het platform IoT Connect. Hier komen de sensormetingen iedere vier uur op binnen. Op de overzichtskaart worden alle sensorlocaties weergegeven, gegroepeerd per project. Hier kunnen ook de afvalbakken gemonitord worden, wanneer een afvalbak vol zit (rood kleurt) kan de afvaldienst snel reageren, zodoende wordt er voorkomen dat er afvalbakken dagenlang vol zitten.

Daarnaast krijgt de afvaldienst tweemaal per dag een PDF toegestuurd via de mail met een status update van alle afvalbakken die hun ingestelde grenswaarden hebben bereikt. Zodoende kan de afvaldienst s’ochtends vroeg een efficiënte routeplanning maken. De grenswaarden van de afvalbakken zijn gekoppeld aan het betreffende afvalprofiel van een afvalbak, dit kan de gebruiker zelf instellen in het platform IoT Connect. 

Via het analyse dashboard kan de gemeente Amersfoort de data monitoren en analyseren, om inzicht te krijgen tot bijvoorbeeld het (geschatte) aantal ledigingen en de gemiddelde vulgraad van de afvalbakken. Deze statistieken kunnen van groot belang zijn voor hun afvalbeleid. Misschien zijn de afvalbakken een groot deel van de tijd leeg, wat kan beteken dat ze op de verkeerde plek staan. Of misschien moet een afvalbak te vaak geleegd worden, wat kan beteken dat die te klein is.

Voordelen op een rijtje:

  • Afstand uitlezen en monitoren van de vulgraad: voorkom dat afvalbakken dagenlang vol zitten
  • Uitstippelen van een efficiënte routeplanning: minder voertuigbewegingen = minder stikstofuitstoot en overlast;
  • Managementinformatie voor het optimaliseren van het afvalbeleid: (geschatte) aantal ledidingen en gemiddelde vulgraad

Lees hier meer over onze vulgraadsensoren.