Smartcity-IoT

Nieuwsbrief SmartCity-IoT

Nieuwsbrief Mei 2025

Nieuwsbrief Mei 2025

In deze editie lees je hoe sensortechnologie helpt om slimmer om te gaan met de droogte, nu in delen van Nederland een onttrekkingsverbod geldt. Met actuele bodemdata wordt gerichte watergift mogelijk.

We nemen je daarnaast mee naar Ede, waar een nieuw project is gestart om jonge bomen te monitoren. Daarnaast delen we een update over het slimme vogelkastproject: een nieuwe groep studenten bouwt verder aan deze innovatie voor het meetbaarmaken van biodiversiteit.

Tot slot zie je in onze datavisualisatie van de maand hoe klimaatsensoren het verkoelende en isolerende effect van groene gevels zichtbaar maken

Lees snel verder en laat je inspireren!

Droogte en onttrekkingsverbod: watergeven
slimmer aanpakken 💧

Sinds 15 mei geldt in delen van Vallei en Veluwe een onttrekkingsverbod uit sloten zonder aanvoer. Door aanhoudende droogte en hoge verdamping komt de kwetsbaarheid van onze watervoorraad opnieuw in beeld.

Juist nu is het cruciaal om water gericht in te zetten bij de verzorging van grasvelden, bomen en sportvelden. Bodemvochtsensoren helpen bij het plannen van gerichte watergift, voorkomen onnodig rijden en besparen op inzet en middelen.

Momenteel bieden we bij SmartCity-IoT een beperkt aantal refurbished bodemvochtsensoren aan. De sensoren zijn nagekeken, opgeladen en opnieuw gereedgemaakt voor een nieuw nazorgperiode, dé ideale manier voor een laagdrempelige start of uitbreiding op bestaande installaties.

Slimme vogelkast krijgt vervolg door nieuwe
lichting Windesheim studenten

Goed nieuws: het slimme vogelkastproject krijgt een vervolg! Na het succesvolle prototype dat vorig jaar tijdens de Winnovations-competitie een mooie 2e plaats behaalde, is een nieuwe groep enthousiaste studenten van Windesheim aan de slag gegaan om het ontwerp verder te verbeteren en uit te breiden.

Dit project sluit mooi aan bij het thema biodiversiteit. Door beter inzicht te krijgen in broedgedrag, omgevingsfactoren en het effect van stedelijke omgeving (o.a. geluid en luchtkwaliteit) op vogels, helpen deze studenten mee aan beter begrijpen van de (stedelijke) omgevingsfactoren op het broedgedrag van vogels.

We kijken uit naar de resultaten van dit veelbelovende vervolg!

Groei met inzicht: slimme boomzorg in Ede

In opdracht van Quercus is in de gemeente Ede een nieuw project gestart waarbij bodemvochtsensoren worden ingezet voor het monitoren van jonge bomen.

Een deel van de aanplant bestaat uit nieuwe bomen die dit seizoen zijn toegevoegd, terwijl de overige bomen hun tweede groeiseizoen ingaan. De sensoren worden strategisch verdeeld over beide groepen, waarbij onder andere locatie en aanplantmaat bepalend zijn voor de inzet.

Gemeente Ede en Waterschap Vallei en Veluwe investeren momenteel in LoRa-antennes. Hierdoor kan Quercus eenvoudig en laagdrempelig starten met de inzet van bodemvochtsensoren, die via deze antennes hun meetgegevens doorsturen.

Zo ontstaat een krachtige samenwerking tussen de gemeente, het waterschap en Quercus, gericht op slimmer en duurzamer groenbeheer.

Visualisatie van de maand

Iedere maand delen we een visualisatie van data of sensortoepassingen van een van onze IoT-oplossingen. Data vertelt pas een verhaal wanneer het in de juiste context wordt gezet.

Deze maand richten we de spotlight op een innovatieve toepassing van klimaatsensoren bij LooHorst Landscaping. In hun groene klimaatmuur worden temperatuur en luchtvochtigheid continu gemonitord met behulp van sensortechnologie. Deze realtime inzichten helpen bij het optimaliseren van het microklimaat rond de muur en bieden waardevolle feedback over het effect van groen op de gebouwde omgeving.

De groene muur is niet alleen een visueel statement, maar ook een voorbeeld van functioneel groen, iets wat LooHorst extra onderstreepte met hun deelname aan de Veluwse Innovatieprijs. Deze toepassing laat zien hoe sensoren bijdragen aan beter onderbouwd beheer én het onderbouwen van de meerwaarde van innovatieve groentoepassingen.

LooHorst_klimaatgevel