Nederland Schoon: Inzicht in CO2-reductie met vulgraadoplossing

Onlangs heeft Nederland Schoon een nieuwsartikel geplaatst over onze vulgraadoplossing.

De vulgraadoplossing van SmartCity-IoT is een software- en hardware systeem dat gebruikt wordt in afvalbakken, om te voorkomen dat de afvaldienst onnodig naar bakken rijdt die nog niet vol zijn. Deze vulgraadoplossing zorgt er met behulp van sensoren voor, dat er een bericht naar de afvaldienst gaat als de bak bijna vol is en geleegd moet worden. De sensoren zijn te installeren in boven- en ondergrondse afvalbakken en werken op een oplaadbare, draadloze accu met een levensduur tot zeven jaar.

Gemeenten zoals Amersfoort, Harderwijk en Tilburg maken al gebruik van deze vulgraadoplossing en kunnen op basis hiervan afvalbakken verplaatsen of verwijderen uit minder drukbezochte gebieden. Bovendien kan het systeem de vulgraad voorspellen op basis van factoren zoals weer, neerslag, temperatuur en het tijdstip van de week. Dit helpt de afvaldienst om de rijbewegingen en de CO2-uitstoot te verminderen.

Over Nederland Schoon
De visie van Nederland Schoon is dat Nederland in 2030 een land is dat vrij is van zwerfafval, wat belangrijk is voor de mens, het milieu en het dier. De missie om dit te bereiken is door relevante partijen te verbinden, kennis te delen en hen te motiveren om een bijdrage te leveren aan de norm van een 100% zwerfafvalvrij Nederland. 

Referentie case Gemeente Amersfoort

“We zien precies hoe vaak er geleegd moet worden. De onderaannemer checkt ’s ochtends via zijn iPad welke bakken vol zitten en plant daar de route op. Dat scheelt uiteindelijk zo’n 20 tot 30 procent rijbewegingen, en dat bespaart CO2-uitstoot, tijd en kosten.”

Ton de Jong
Adviseur Beheer Openbare Ruime

Download de volledige referentie case.

Blijf altijd op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de laatste referentieprojecten, infographics en blogs.