Innovatieve mobiliteitsoplossingen op de Intertraffic beurs 2024 Amsterdam

De Intertraffic Beurs 2024 in Amsterdam heeft wederom bewezen een broeinest te zijn voor de nieuwste ontwikkelingen in verkeersmanagement, smart mobility en parkeeroplossingen. Dit jaar lag de nadruk sterk op geavanceerde sensoroplossingen, een terrein waarop de technologie gestaag vordert. Collega’s Matthijs Vos en Robin Schapink waren aanwezig op de beurs en delen de meest opmerkelijke innovaties en trends op het gebied van sensortechnologie rondom het thema mobiliteit.

Verfijnde parkeersensoren en kentekenplaatherkenning

Een van de meest opvallende deelnemers op de beurs was Smart City Systems, die hun nieuwste parkeersensoren demonstreerden. Deze sensoren zijn niet alleen in staat om de bezetting van parkeerplaatsen nauwkeurig te detecteren, maar kunnen ook voertuigen identificeren via geavanceerde kentekenplaatherkenning. Deze technologie biedt steden de mogelijkheid om het parkeerbeheer te optimaliseren en de doorstroming te verbeteren, zowel op afgeschermde parkeerterreinen als op openbare parkeerplaatsen in de stad.

Toepassing van Augmented Reality (AR) in stedelijke planning

Een andere vernieuwende toepassing die onze aandacht trok, was het gebruik van AR om interactief met stadsplattegronden om te gaan. Bezoekers van de stand van Kubitur, konden met een tablet wijzen naar een 3D-geprinte kaart van een stad, waarop realtime of historische verkeersdata geprojecteerd werden. Deze technologie kan niet alleen helpen bij stedelijke planning, maar ook een nuttige tool zijn om centraal in bijvoorbeeld gemeentehuizen neer te zetten en beleidsmakers en burgers in gesprek te laten gaan over wijze waarop data de stad op een positieve manier kan veranderen.  

Internationale aandacht en diversiteit

Opvallend was de sterke internationale aanwezigheid, met name van bedrijven die zich specialiseren in het meten van voertuigen met behulp van sensoren, camera’s en LiDAR-systemen. Hoewel Nederlandse gemeentes minder vertegenwoordigd leken, was de diversiteit van oplossingen vanuit landen als het Oostblok en het Midden-Oosten indrukwekkend. Deze partijen benadrukken de groeiende globale interesse in smart city-oplossingen.

Uitdagingen en kansen in de mobiliteitsmarkt

Een interessante discussies hadden we op de stand van het Slovaakse sensorbedrijf Fleximodo rond de verzadiging van de Nederlandse markt. De ervaring van dit bedrijf is dat er grotere kansen zijn in andere regio’s zoals Saoedi-Arabië, waar meer investeringen beschikbaar zijn voor smart city-projecten. Dit suggereert een mogelijkheid voor Nederlandse en Europese bedrijven om hun horizon te verbreden en nieuwe markten te verkennen.

Innovatie 

De Intertraffic Beurs 2024 heeft eens te meer laten zien dat de toekomst van stedelijk vervoer en mobiliteitsbeheer sterk leunt op innovatieve technologieën zoals sensoren en AR. Met een wereld die steeds meer naar duurzame en slimme oplossingen neigt, zullen deze technologieën ongetwijfeld een cruciale rol spelen in de transformatie van onze stedelijke omgevingen. Voor bedrijven en overheden is het nu zaak om deze innovaties te omarmen en verder te kijken dan de lokale markt, om zo de uitdagingen van de toekomst het hoofd te bieden.

Kom in contact.

Strategie, advies of implementatie. Hoe kunnen we jou helpen?