Innovatie op de Veluwe met Loohorst & Flexyz: Sensoren transformeren boomverzorging en besparen water


HARDERWIJK – Door datagestuurd bomen water te geven wordt water bespaard en CO2-uitstoot verlaagd. Met deze digitale innovatie met maatschappelijke impact won de combinatie Flexyz-LooHorst de CAI Challenge 2024.

De CAI Challenge is onderdeel van de uitreiking van de Veluwse Innovatieprijs, die donderdag 13 juni plaatsvond bij AWL Techniek in Harderwijk. Flexyz-LooHorst was één van de drie kandidaten, en mocht evenals het Marius van Dokkum Museum (live meekijken met de schilder in het museum) en energiecoöperatie Endura (data energiegebruik uitwisselen via het Lora-netwerk van de CAI) de innovatie op het podium pitchen.

De CAI Harderwijk beheert een digitale infrastructuur. Dit netwerk biedt veel mogelijkheden om innovaties uit te proberen, producten en diensten door te ontwikkelen en de markt op te brengen. Als netwerkbeheerder stimuleert de CAI Harderwijk met de CAI Challenge om ideeën in te zenden, vertelt innovatiemakelaar Marieke op de Weegh. De vakjury heeft de aangeleverde informatie beoordeeld, de kandidaten zijn bezocht en hebben een pitchtraining gekregen.


Winnaars Veluwse Innovatieprijs 2024 en CAI Challenge 2024 met organisatie. (vlnr: Ronald Cleijsen (organisatie) , Brigitta Lindeboom-Kroes (Van Gelder KLM, winnaar publieksprijs VIP), Robin Schapink (Flexyz, winnaar CAI Challenge), Harry Hertsenberg (Van Werven Infra & Recycling, winnaar vakjuryprijs VIP), Albert-Jan Fredrikze (winnaar CAI Challenge).  (foto: Henk Merjenburgh).

Overtuigende pitch

Robin Schapink van het Harderwijkse ICT-bedrijf Flexyz B.V. en Albert-Jan Fredrikze van het Ermelose hoveniersbedrijf LooHorst, stonden gezamenlijk op het podium voor hun pitch. Zij overtuigden de jury met ‘een innovatief en duurzaam idee dat maximaal gebruik maakt van het CAI-netwerk en waar alle inwoners dagelijks van profiteren’.

“Het begon zeven jaar geleden met een sensor om de temperatuur te meten. Nu zijn we zover dat we sinds twee maanden een opdracht van de gemeente Harderwijk hebben om jong aangeplante bomen water te geven. Dit zijn er circa 1200. De sensor meet het bodemvocht in de kluit van de boom en koppelt de data aan de applicatie zodat de hovenier ziet welke boom water nodig heeft. We maken een efficiënte route voor de waterwagen die zo tijd en water bespaart.”

“Als een jonge boom dood gaat, balen we daar allemaal van”, weet uitvoerder en groenadviseur Fredrikze. “Bomen hebben echter verschillende vochtbehoeftes en daar houdt de sensor nog geen rekening mee. Door onze kennis van bomen toe te voegen, kunnen we datagestuurd water geven en jonge bomen laten uitgroeien tot volwassen bomen. Zodat Harderwijk een groene, koele en rustgevende stad is.”


Plaatsing van een bodemvochtsensor bij jong aangeplante boom.

Juryvoorzitter Edo Kweldam en Maarten Reckman, wethouder sociaal domein en gezondheid van de gemeente Harderwijk, reikten de prijs uit. Naast de award is er technische en financiële ondersteuning van de CAI. 

Reckman verving wethouder economie Martijn Pijnenburg. Hij hecht waarde aan een goed onderhouden leefomgeving. “Bij biodiversiteit en klimaatadaptatie zijn bomen heel belangrijk. Deze op de juiste manier verzorgen is belangrijk voor de leefomgeving.”

Kweldam is benieuwd naar vervolgtoepassingen, waarop Schapink meldt dat er ook mooie sensoroplossingen zijn om afval slimmer in te zamelen.

Uitreiking CAI award uit handen van juryvoorzitter Edo Kweldam (rechts) en Maarten Reckman (tweede van rechts), wethouder sociaal domein en gezondheid van de gemeente Harderwijk. (foto: Henk Merjenburgh)

Technologie en natuur

Ook gedeputeerde Helga Witjes van de Provincie Gelderland met o.a. economie in haar portefeuille hecht waarde aan het belang van innovaties in de belangrijke opgaves rondom energietransitie, klimaat en stikstof. “De winnaar van de CAI Challenge lost een maatschappelijk probleem op met sensoren die in de grond meten welke bomen wanneer water nodig hebben. Door dit goed te kunnen monitoren is dit een deel van de oplossing van klimaat- en stikstofproblematiek. Ik ben er van onder de indruk hoe door deze innovatie de technologie en de natuur aan elkaar worden gekoppeld.”

Fredrikze geeft aan dat iedere boom andere vochtbehoeftes heeft. “Dit heeft te maken met de standplaats, grootte en grondsoort. Als voorbeeld: een grote aangeplante boom in zandgrond heeft meer water nodig dan een kleine boom in kleigrond. Daar moet het systeem van Flexyz dat vocht meet rekening mee houden en wij hebben die kritische parameters doorgegeven als een ‘bomenpaspoort’. Wij brengen de praktische kennis van bomen en bodem in en dit voegen we samen met de kennis van Flexyz van sensortechnologie en softwareontwikkeling. Onze hoveniers die met het systeem gaan werken, moeten zich houden aan het systeem, wat niet klopt dat geven we terug aan Flexyz, zodat het systeem nog beter gaat werken.”

Kroon op de samenwerking

Schapink, die zich al jaren met SmartCity IoT (by Flexyz) inzet om steden slimmer te maken door middel van sensortechnologie, vindt het een kroon op de samenwerking die al enkele maanden aan de gang is. “Na een nat voorjaar moet dit komende zomer zijn kracht gaan bewijzen. We zijn hier ontzettend blij mee, de award nodigt uit om hiermee door te gaan.” Hij betrok ook collega’s in de zaal die de software maken of op de waterwagen zitten. “Dit is een heel mooie manier om de samenwerking die we in Harderwijk hebben in het zonnetje te zetten en te laten zien. Ik ben absoluut trots dat de diensten heel mooi samenvallen. De gemeente Harderwijk heeft de ambitie en het lef om dit van ons te vragen en samen met LooHorst pakken we dit op, waarbij de CAI als vaste kracht met dit netwerk ook door blijft gaan. Ik wil dan ook graag dit Lora-netwerk en onze toepassingen daarop nog verder verbeteren en daar het prijzengeld in steken. Dit geldbedrag kunnen we naar keuze besteden en ik zou ook graag het onderwijs erbij betrekken.”

Bron: https://marcojansenmedia.nl/zakelijk/datagestuurd-bomen-water-geven-door-flexyz-loohorst-wint-de-cai-challenge-2024/